Бившият премиер Симеон Сакскобургготски припадна по време на 3-часовата служба в манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" над Асеновград.

Инцидентът стана точно, когато митрополит Николай произнасяше благодарствена реч и се обърна лично към Сакскобургготски, информира в-к 24 часа.

"Тук е негово величество царят на българите Симеон Втори. Вашето присъствие е знак, че когато царят на българите е тук, това означава, че и държавата е тук. Уверявам ви, Ваше Величество, че църквата разбира статута на царя и винаги се молим за вас, но други не го разбират", обърна се митрополит Николай към бившия премиер.

В този момент Симеон Сакскобургготски пребледнял като платно и подкрепян от свещеници и миряни е изведен от претъпкания храм.

Бившият премиер е бил отведен в покоите на манастира, за да се съвземе.

По-рано, с камбанен звън манастирът "Св. св. Кирик и Юлита" над Асеновград посрещна главата на Българската православна църква - патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

Той пожела щедро божие благословение на всички, дошли да го посрещнат. На прага на манастира го чакаше пловдивският духовен клир начело с митрополит Николай, а по стръмния път нагоре преминаха стотици миряни.

Визитата на патриарха е по  повод връщането на собствеността на духовната обител на БПЦ. Манастирът официално стана владение на Пловдивската митрополия след дългогодишна съдебна битка със Съюза на българските архитекти, чиято база беше той от 1982 година. Доста време преди това манастирът не се ползваше по предназначение, има периоди, в които е бил и концлагер. След няколко съдебни дела на различни инстанции, съдът го върна на църквата. На 11 септември за първи път духовниците приеха обителта, а днес с визитата си патриарх Неофит поздравява пловдивския владика за това, че е успял да върне на манастира мястото на църковен център.

Архиерейска света литургия отслужи в присъствието на патриарх Неофит пловдивският митрополит Николай, а след това двамата заедно отслужиха молебен. За стотиците миряни бе приготвен от патриарха постен курбан в пет казана, риба и боб.

Манастирът "Св. Кирик и Юлита" е построен от Средновековието от рицари-тамплиери. Църквата "Св. Параскева", в която днес бяха отслужени архиерейската света литургия и молебенът, носеше различни символи от онова време, макар че стенописите датират от 19 в. Църквата е обновена и съответства на символите на Източното православие, казаха днес духовници. В момента в манастира живеят четири монахини, игуменка няма, управлението е поето лично от пловдивския митрополит Николай.