Допускането на Гърция в еврозоната беше грешка.

Това заяви вицеканцлерът и икономически министър на Германия Зигмар Габриел в интервю за списание Stern, цитирано от „Гардиън" и „Дейли телеграф".

Лидерът на германската Социалдемократическа партия за първи път направи това признание.

Влизането на Гърция в еврото от днешна перспектива е много наивно, каза Габриел. Той добави, че „лошото е, че всички от твърде дълго време наблюдаваме", докато страната навлиза във все по-дълбока криза.

Зигмар Габриел иначе е уверен, че „в края ние ще намерим начин за излизане от кризата в Гърция".

Междувременно президентът на Европейския парламент Мартин Шулц заяви на пресконференция, че „излизането на Гърция не може да бъде наша цел".

„Подкрепям оставане на Гърция в еврозоната", каза той. Но позицията му е в противоречие с негово изказване от преди няколко дни.

Миналият четвъртък Шулц каза в интервю за радио Deutschlandfunk, че ако се гласува с „не" на референдума, Гърция няма да може да използва еврото.

„Тези хора, които искат да разцепят еврозоната, мисля, че грешат. Моето лично мнение е, че излизането на Гърция от еврозоната не наша цел", изтъкна Шулц.

Но според него всичко зависи от новите предложения на гръцкото правителство. Конфронтацията не е решение...ние трябва да обединим двете страни", категоричен е той.

Запитан дали успешният гръцки референдум означава, че други популистки правителства могат да използват всенародно допитване като политическо оръжие, той отговори: „Това се обсъжда...какво ще се случи, ако референдум в друга страна постави под съмнение компромис с Гърция. Ние сме в трудна ситуация, но се надяваме, че ще намерим компромис, приемлив за всеки".