Япония проявява интерес към българската соя, розово масло и арония. Това е станало ясно по време на среща на земеделския министър Васил Грудев с японския посланик у нас Н. Пр. Такаши Коидзуми, цитиран от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Срещата е проведена във ведомството.

За България е важно да развива доброто сътрудничеството с Япония като се разгледат и възможностите за разширяване на продуктовата гама", коментира Грудев.

Двамата отбелязаха, че отношенията между страните в областта на земеделието са на отлично ниво и има редица възможности, които могат да се използват. Една от тях е отглеждането на соя, за която през настоящия период на Общата селскостопанска политика има допълнителна подкрепа.

Министърът е  посочил, че страната ни има потенциал да изнася качествени плодове и зеленчуци, а на българския пазар има място за японски производители на земеделска техника. От своя страна посланик Коидзуми е изтъкнал, че България е позната в Япония с благоприятните си климатични условия, свързани с производството на кисело мляко, вино и храни.