Здравното министерство опроверга главния архитект на София Петър Диков, че в района на Медицинска академия ще се строят три нови болници.

От ведомството уточниха, че Подробният устройствен план определя рамките какво по принцип би могло да се строи на една територия.

С промените на устройствения план, които са съгласувани със здравното ведомство, се отнема възможността на тази територия да се строят хотели, бизнесцентрове и други сгради, освен лечебни заведения.

Това обаче не означава, че там ще се построят три нови болници, подчертават от министерството. По думите им какви лечебни заведения и кога биха се построили на тази територия зависи от собственика, а именно - Министерство на здравеопазването, което в момента категорично няма намерение да разкрива нови болници на тази територия.

От здравното ведомство обещават, че при наличието на достатъчно средства за капиталови разходи в бъдеще има възможност да се поднови сградният фонд на сега съществуващите лечебни заведения, които се намират в това каре - Инфекциозна болница, Александровска, Педиатрията и други.