Бавят се преговорите за увеличение на минималната работна заплата. Припомняме, по настояване на синдикатите, тя трябваше да се повиши от юли.

Забавянето е заради различните позиции на работодателите, коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, цитиран от БНР.

Част от тях казват, че въобще не трябва да има минимална работна заплата за страната, а минимална работна заплата трябва да има само при договаряне на равнище бранш-отрасъл и договаряне на равнище предприятие, обяснява той.

Според него други работодатели пък казват, че са съгласни да договорят нещо такова, трябва да изчакат да мине кризата, защото сега ако сега се вдигне минималната работна заплата на 270-280 лв., трябва да се повдигнат и социалните плащания, които зависят от нейния размер.

От КНСБ са съгласни да се задържи до края на годината повишението на социалните плащания, които са свързани с минималната заплата, но тя да се увеличи на 270-280 лв. , допълни вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

„В краен случай бихме могли да се надяваме правителството да вземе едностранно решение в полза на предложението на синдикатите. Още повече, че тази мярка беше предложена като консенсусна антикризисна мярка, която трябва да влезе от 1 юли, а 1 юли вече мина", припомня Ненкоя.

Според него държавата заема ролята на наблюдател - „Правителството в момента гледа отстрани и казва - разберете се синдикати и работодатели".