Яне Янев заяви категорично, че бившата шефка на НАП Мария Мургина е прикривала и Ковачки. Това съобщи лидерът на РЗС след продължилата час и половина среща с Бойко Найденов - шеф на Националното следствие.

До 10-15 дни Янев се надява да има ново обвинение и срещу енергийния бос Христо Ковачки за данъчни измами в особено големи размери.

След великденските празници ще бъде повдигнато обвинение срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

Янев уточни, че това е негова прогноза и подчерта, че неговите прогнози винаги се сбъдват. „Запомнете тази моя прогноза", заяви той пред журналистите и допълни: „Обвинението вероятно ще е за длъжностно присвояване, и не само".

По думите на Янев повече подробности ще дадат институциите, когато обвинението бъде официално повдигнато.

„Има топла връзка между НАП и „Кремиковци", каза още лидерът на РЗС. Мургина е прикривала данъчни измами в особено големи размери на редица крупни данъкоплатци, каза още Янев.

Той обясни, че следствените органи са се забавили с разкриването на далаверите в приходната агенция, защото там имало редица нормативни документи, които позволявали „отварянето на вратички" за точене на ДДС и известно прикриване на деянието. Пречките обаче са преодолени.

„Убеден съм, че ще се стигне докрай", смята Яне Янев. „Мургина е била в група с много Сашо-Томовци", каза той относно хората, с които е работила Мургина. Щетите са за стотици милиони лева, обясни Янев. Мафиоти с бели якички, по думите на лидера на РЗС, са манипулирали финансовата инфраструктура в НАП и Агенция „Митници", за да се облагодетелстват.

Нови доказателства Янев е подал за далавери в митниците. Той спомена, че там са замесен и престъпници от други европейски страни. С шефа на следствието са обсъдили какви са гаранциите съдебната система да се противопостави на корупцията в държавата.

Янев е попитал Бойко Найденов колко следствени дела има срещу магистрати, по които се работи в следствието. Към момента се работи по 12 следствени дела за магистрати, в това число и следователи, прокурори и съдии, заяви Яне Янев. В момента се назначават административните ръководители в прокуратурата и за това Янев е поискал гаранции, че те са „чисти" хора.

Според него цели съдебни райони са превръщани във феодални съдебни общности, където магистрати са превърнали правораздаването в семеен бизнес. Лидерът на РЗС посочи, че подобни явления има в Благоевград, Варна и Пловдив. От партията ще искат среща с инспектората към ВСС, за да се обсъди темата.