И от ГЕРБ са доволни, че се е постигнало съгласие за дневния ред на НС за тази седмица.

Цецка Цачева обясни на брифинг след председателския съвет при Михаил Миков, че опозицията ще чака актуализацията на държавния бюджет и бюджета на НЗОК.
Тя е уверена, че актуализациите могат да минат през пленарна зала още тази седмица. Непреодоляното вето на държавния глава по закона срещу големите вериги също ще влезе в дневния ред като точка първа за петък.

От думите й стана ясно, че не е поставен за обсъждане въпросът за оставката на Иван Искров, за която настоя по-рано днес лидерът на ГЕРБ.

Законът за отпадъците също ще влезе в работата на парламента. Именно в него са залегнали промени, касаещи фирмите за скрап. Цецка Цачева попита защо досега не е решен въпросът с кражбите на желязо и жп инфраструктура. Вероятно опозицията ще го подкрепи на първо четене, но ще настоява за някои промени преди окончателното му влизане в сила.

Цачева е поставила на консултациите въпроса кога да се очаква оставката на премиера Пламен Орешарски. Отговор за сега няма. Дано изпълнят поетите ангажименти от страна на кабинета и оставката да бъде факт в началото на следващата седмица, надява се бившата парламентарна шефка.

От думите на Атанас Мерджанов пък стана ясно, че до момента няма внесен законопроект по предлаганите от БНБ промени за казуса КТБ. Има работни групи, които обсъждат допълнителни варианти, обясни социалистът. Няма да бъде допуснат срив в икономиката, в разплащателните сметки и депозити на вложители и фирми.

По-рано лидерът Местан коментира също на излизане от председателския съвет, че се надява на продължаване консултациите по въпроса за спецзакона, искан от БНБ по казуса с КТБ.
Бойко Борисов също поомеква по темата и заяви, че ГЕРБ са готови за разговори.

Червените се надяват да мине законът за отпадъците и да падне блокадата на фирмите за скрап. Проведени са срещи с представители на рециклиращи компании. Състоянието е изключително сериозно и тревожно, ние не можем да допуснем повече такова нерегламентиране, изтъкна Мерджанов.
Социалистите били категорично за промените в закона.

Мерджанов коментира също така, че не вярва казусът КТБ да удължи живота на кабинета, след като днес стана ясно, че банката няма да бъде отворена на 21 юли за теглене на депозитите. Припомняме, премиерът Орешарски преди време заяви, че ще съобрази датата на оставката на кабинета с дните след отваряне на банката.

Атанас Мерджанов бе лаконичен относно бъдещия ни еврокомисар. Този въпрос трябва да бъде решен в режим на диалог между министър-председателя с парламентарно представени политически сили и представители на ЕК, смята червеният депутат.