Пакистан планира за екзекутира около 500 екстремисти в идните седмици. Това съобщиха официални лица, след като правителството премахна мораториума върху смъртното наказание за случаи, свързани с тероризъм. Това стана след клането, извършено от талибани, в училище, съобщава АФП.

От петък досега са обесени шестима екстремисти, на фона на увеличаващия се обществен гняв след клането във вторник. То бе извършено в североизточния град Пешавар. Бяха убити 149 души, от които 133 деца.

След най-смъртоносната атака в историята на Пакистан, министър-председателят Наваз Шариф сложи край на шестгодишния мораториум.

„Министерство на вътрешните работи финализира случаите на 500 затворници, които са изчерпали всички обжалвания, техните петиции за пощада са били отхвърлени от президента и те ще бъдат екзекутирани в идните седмици", заяви за АФП висш държавен чиновник, запазил анонимност.

Информацията е потвърдена и от друг държавен служител.

Петима от обесените досега са участвали в неуспешния опит за убийство през 2003 г. на тогавашния военен управник - президента Первез Мушараф. Един пък е участвал в атаката над щаба на армията през 2009 година.

Полицаи, войски и паравоенни рейнджъри са били разположени в цялата страна.  Мерките за сигурност на летищата и затворите са били засилени по време на екзекуциите и военните операции срещу талибаните.

По-рано днес бе съобщено, че полицията в Пакистан е арестувала заподозрени за подстрекаване на талибаните, атакували училището в Пешавар.