САЩ няма да участват в нова война в Ирак, обяви президентът Обама на брифинг в Белия дом.
При необходимост обаче ударите по иракска територия ще продължат, категоричен е Обама, след като вчера ВВС на САЩ удариха позиции на джихадистите от „Ислямска държава" в Северен Ирак.

Като върховен главнокомандващ няма да позволя САЩ да бъдат въвлечени в още една война в Ирак, тъй като САЩ не са длъжни да се намесват всеки път, когато по света възниква криза, изтъква президентът.
По думите му обаче Съединените щати не могат да стоят настрана, когато загиват мирни хора.

Обама обеща страната му да помогне за това терористите да не успеят да си осигурят постоянно убежище, от което да атакуват Америка.

Мотивът за започналите удари срещу джихадистите, вилнеещи в Ирак е, че етноконфесионалната кюрдска група на йезидите и християните в Северен Ирак са застрашени от геноцид от екстремистите сунити от организацията „Ислямска държава", чиято армия заплашително е наближила столицата на иракски Кюрдистан Ербил.
Сред мотивите за трите въздушни удара от петък е и защита на американското консулство в Ербил, което Белият дом няма намерение да евакуира.

В същото време Барак Обама не съобщи колко дълго ще продължи военната операция в Ирак, като призова страната да сформира единно правителство.
Изтъквайки, че това не може да бъде решено за една седмица, той поиска общностите в Ирак, включително шиити и сунити, да се обединят срещу заплахата от страна на екстремистите, по които САЩ започнаха нанасянето на въздушни удари.

Стана ясно още, че САЩ заедно със съюзниците си разработва „безопасен коридор" за изтегляне на кюрдите йезиди и спасяването им от преследването на ислямистите.
В момента голяма група кюрди са блокирани в планинска местност, където САЩ успяват да ги снабдяват по въздуха с хуманитарна помощ.
В същото време силите ни са готови да пробият блокадата, подчерта американският президент.