16 депутати съставят комисията за промени в Конституцията в парламента. По двама представители ще имат всички партии в Народното събрание. Изменението на Конституцията не е по силите на едно парламентарно мнозинство, заяви в началото на дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Мнозинството щяло да търси съгласие между всички партии. От ГЕРБ искали да дадат знак на останалите партии, че търсят съгласие за измененията в Основния закон.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок (РБ) обясни, че реформаторите са съгласни с предложението на ГЕРБ за състава и начина на работа на комисията. Те се надяват на последователност от страна на депутатите. Атанас Атанасов и Димитър Делчев са номинираните от РБ за членове на комисията. Целта на РБ била да има ефективна съдебна реформа.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази задоволството си от събраните подписи. 43-ият парламент, по мнението му, показал, че могат да се формират мнозинства, които да са полезни за държавата. Нека в тази комисия всички представители да участват активно и да правим нужните компромиси, призова Цветанов.

Вчера на председателски съвет е решено БСП да поеме председателството на комисията. Според мнозинството Янаки Стоилов трябвало да поеме ръководството. Социалистите отказали. ГЕРБ предлагат Димитър Лазаров и Данаил Кирилов, като Лазаров ще е и председател. Цветанов увери, че от ГЕРБ щели да се съобразят с всички предложения на опозицията.

Патриотът Валери Симеонов обяви, че излъчват за членове на комисията Християн Митев и Емил Димитров.

От ДПС са готови да участват активно в работата на комисията и очакват сериозни аргументи. От формацията предлагат за членове Четин Казак и Хамид Хамид.

Атанас Мерджанов обясни, че партията ще участва в комисията със свои представители. Мая Манолова и Чавдар Георгиев ще са червените, които ще променят Основния закон.

БДЦ излъчиха Красимира Ковачка и Явор Хайтов.

АБВ предлагат Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев.

Атакистите също ще участват. Все още не били готови с предложенията си. Ясен бил само Явор Нотев.

Реформаторите предложиха Атанас Атанасов за заместник-председател на комисията. Оказа се, че никоя друга партия не изяви желание да излъчи още един заместник-председател на комисията. ГЕРБ настояваха за двама. След като нямаше обаче друг желаещ Цецка Цачева предложи комисията да е само с един заместник-председател.

Решението за съставянето на комисията за промени в Конституцията и съставът й бяха приети със 118 „за", 4 „против", „въздържал се" - 14.