Строители на бъдещия път за Гърция през прохода Маказа унищожиха праисторическа могила на 8 000 години. Булдозери са навлезли в района на археологическия обект, отнели са поне 2 метра културен пласт от върха на могилата и са изравнили терена. Унищожена е и средновековна църква, съобщи БНР. Според археолозите са изгубени хиляди години история.

Унищожената могила е открита случайно от Жарин Величков, който обикалял района, за да проучва археологическите паметници по трасето на газопровод.

Видяхме една трагедия. Че на селищната могила при село Седларе е отрязан върха й, с булдозер. Наоколо е разпиляна керамика, разрушени са археологическите структури, заяви той.

Могилата е най-южното праисторическо селище в България. Проучвана е частично през 80-те години на 20 век. Тя е уникална с градежа си - от всички страни е била облицована с камъни. Била е средищен занаятчийски център. По-късно върху нея е построена църква. Сега булдозерите оставиха само парчета от стените на храма.

Археолозите настояват за спешни разкопки на разрушената могила. Парите за тях трябва да даде пътната агенция. По случая се води разследване.