18 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха от правосъдния министър Христо Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район заради негово определение, че на събранието им за промени в Закона за съдебната власт имал чувството, че присъства на "партийно събрание в Северна Корея".

Съдебните кадровици възнамеряват да сигнализират Министерския съвет и премиера за поведението на Иванов. Дебатът във ВСС се проведе в отсъствието на министъра на правосъдието.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов гласува с "въздържал се" с аргумента, че Христо Иванов е политик и може да говори свободно.
Панов коментира, че за него по-важен е гласът на магистратите, а има опасност този глас да бъде заглушен със спор като днешния във Висшия съдебен съвет.

По време на дебата във ВСС Сотир Цацаров припомни думи на Иванов по адрес на функционалния анализ на прокуратурата, че това бил документ на Централния комитет на комунистическата партия.

Очевидно Христо Иванов има добри познания в областта на Северна Корея и Китай, каза Цацаров, цитиран от БНР.

Бурното заседание на ВСС беше предизвестено от критично изказване на главния прокурор Сотир Цацаров към реформата Иванов.

Това не е първата размяна на остри реплики и други хватки между Висшия съдебен съвет и правосъдния министър Христо Иванов.