Четири опита на контрабандисти от Източна Европа и по-специално Молдова да продадат на черния пазар радиоактивни материали са пресечени в последните години.
По данни на службите опитите са били насочени към това екстремистки групировки, в това число и „Ислямска държава" да се сдобият с такива опасни вещества, пише AP.

Според агенцията, която се позовава на източници от собствено разследване, в последните пет години молдовските служби за сигурност в сътрудничество с ФБР са пресекли във финалната им фаза четири опита да продажба от страна на контрабандистите.

Последният такъв случай е засечен през февруари тази година, когато на черния пазар е направен опит за сключване на сделка за високо радиоактивен цезий. Следите на евентуалния купувач са проследени към „Ислямска държава". Сделката по данни на агенцията е била провалена от службите преди да се състои.

Такъв подобен опит е бил пресечен и през 2011 година, когато организирана престъпна групировка, ръководена от мигранти от Русия, се е опитала да продаде обогатен уран, който може да бъде използван за създаване на ядрена бомба. Купувачите са били от Судан. При този случай в дома на човека, който е играел ролята на посредник при сделката, молдовската полиция е открила и чертежи за създаване на ядрена бомба.

Както отбелязва АР обаче молдовските служби не могат да отбележат сериозни успехи за дълготрайното пресичане на подобна контрабанда, тъй като заловените престъпници не получават сериозни присъди и след излежаване на съответния срок отново се връщат в незаконната търговия.