Световната икономика в настоящия момент се намира в етап на излизане от кризата. Русия не споделя мненията, че навлизаме във „втора вълна" на световна рецесия. Това заяви руският премиер Владимир Путин по време на пленарна сесия на инвестиционния форум, организиран от "ВТБ Капитал".

Ние призоваваме да не се нагнетява напрежение. Съгласен съм с тези експерти, които смятат, че се намираме в стадий на излизане от кризата. Този изход ще бъде продължителен, труден, но все пак ще бъде подем, каза още той, цитиран от РИА Новости.

По думите му федералният бюджет на Русия за 2012 година може да се окаже без дефицит при благоприятна световна конюнктура.

Владимир Путин успокои, че страната му разполага със запас от инструменти за противодействие на негативни явления в икономическо отношение; „По разпореждане на правителството и Руската банка притежаваме цял набор от инструменти за регулиране на кризисни ситуации."

Той подчерта, че властите в страната възнамеряват да продължат своята последователност в макроикономическата си политика. „Нашите приоритети са и ще бъдат - строга бюджетна дисциплина и повишена ефективност на разходите, ограничаване на ръста на държавния дълг", поясни руският премиер.