Издирването на черните кутии на разбилия се преди 15 дни в Яванско море самолет на компанията AirAsia Indonesia е затруднено заради лошото време, предаде агенция „Новости" с позоваване на шефа на националната комисия по безопаснотст на транспорта на Индонезия - Татанг Курниади.

Кутиите вероятно са на дъното, покрити с дебел слой  утайка.

„Основната пречка е бурното море, а на второ място - лошата видимост заради силните течения на дъното. Водата там е мътна." - коментира Курниади, цитиран от интернет портала Detik.com.

Припомняме, вчера от 35-метрова дълбочина беше изваден първият голям фрагмент от опашката на катастрофиралия лайнер. Според специалистите, черните кутии, които са били монтирани в тази част,  са се отделили от конструкцията.

„Можем да потвърдим, че черните кутии не са в опашната част." - заяви оперативният ръководител на издирвателната операция маршал Суприяди.

В петък индонезийският кораб „Jadayat" засече сигнал от записващите устройства на около километър от мястото, където бяха намерени отломките от опашката на самолета.

По думите на Суприяди това, че сигналът е от черните кутии, се потвърждава от факта, че той престава да се чува при отдалечаване на повече от 500 метра от мястото, където е локализиран.

Вчера главнокомандващият на индонезийските  в въоръжени сили Мулдоко потвърди, че такъв  сигнал е бил засечен.