2011 искания за информация относно Тамерлан Царнаев е отправило чуждо правителство към ФБР.

Двете лица, считани за отговорни за бомбените атентати в Бостънския маратон са били положително идентифицирани като Тамерлан Царнаев - вече покойник, и Джохар Царнаев, който сега се намира в ареста. Двамата са братя и жители на Масачузетс.
Тамерлан Царнаев е със статут на постоянно пребиваващ, а Джохар Царнаев е натурализиран гражданин на САЩ. Все още не са повдигнати обвинения срещу Джохар Царнаев, съобщават от ФБР.

Двамата са родени в Киргизстан, съобщава ФБР.
След като ФБР научили самоличността на двамата братя, са преразгледали архивите си и са установили, че в началото на 2011 г., чуждо правителство е поискало от ФБР информация относно Тамерлан Царнаев.
В искането се посочва, че той е привърженик на радикалния ислям и силно вярващ, и че той се приготвял да напусне Съединените щати, за да се присъедини към неуточнена група.
В отговор на това искане ФБР проверява американските правителствени бази данни за възможни телефонни комуникации, използвани онлайн сайтове, свързани с насърчаването на радикална дейност, сдружения с други лица. ФБР също така са провели разпит на Тамарлан и членове на семейството, но не откриват следи от терористична дейност, в страната или чужбина.

Тези резултати са били предоставени на чуждото правителство през лятото на 2011 година. От ФБР са поискали, но не са получи по-конкретна и допълнителна информация за двамата от чуждото правителство.
Междувременно президентът на Чечня заяви, че Царнаеви никога не са били в Чечня. Те са живели и учили в САЩ и случилото се в САЩ е изцяло по вина на американските служби.

В същото време руското посолство в САЩ съобщи, че двамата братя по никакъв повод не са контактували с дипломатическото представителство и те не знаят нищо за тях.
Руският президент Путин е разговарял с американския си колега и му обещал пълно съдействие, но за момента руските служби не могат да помогнат с нищо, тъй като двамата братя не са пребивавали на руска територия и Москва няма никакви данни за тях.
Според непотвърдена информация от медии в САЩ Джохар Царнаев е получил американско гражданство през 2012 г. точно на 11 септември.