350 международни наблюдатели се очакват да пристигнат в Русия за предстоящите в неделя парламентарни избори.

Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия Владимир Чуров на среща с пратеници от Парламентарните асамблеи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ и на Съвета на Европа, съобщава РИА Новости.

Бюрото за демократични институции и човешки права - специализираният орган на ОССЕ - реши да не праща свои представители заради наложени от руската страна ограничения.

Чуров оповести, че досега са се акредитирали 280 чужди наблюдатели, но това не е крайната бройка, тъй като процесът продължава.

На 2 декември в Русия ще работят близо 96 хил. избирателни секции, а в чужбина ще има още 360.

Стремим се да дадем възможност да гласуват всички граждани на Русия, независимо от това къде се намират", посочва Чуров. На някои кораби и в отделни секции изборите започнаха още днес.

Международните наблюдатели ще обиколят около 60 обекта на федерацията, а най-голямата група ще бъде в Москва. В изборите ще участват 11 партии.

В Русия днес се слага край на предизборната агитация. Петък е последният ден, в който по държавните телевизии ще има дебати и ще бъдат излъчвани предизборни клипове. В полунощ започва периодът на размисъл, през които са забранени не само изявленията в медиите, но и митингите, шествията и други подобни акции.