Генералният директор на „Аргоречтур", арендатор на кораба „Булгария" - Светлана Инякина и старши експертът Камския речен регистър Яков Ивашов са задържани по делото за потъването на кораба в река Волга, съобщава БиБиСи, позовавайки се на данни от Следствения комитет на Русия.

В настоящия момент двамата са задържани и изчакват да им бъде наложена съответната мярка, заяви официалният представител на следствения комитет Владимир Маркин.

Инякина и Ивашов са задържани по обвинение, че са предоставяли услуга, която не отговаря на изискванията за безопасност и е причинила смърт.

В Русия днес е ден на национален траур в памет на жертвите. По-рано стана ясно, че вече са извадени телата на 64 души. Роднини на загиналите са разпознали 42 от тях, сред които и тези на капитана на кораба и неговата съпруга. Продължава работата на водолазите по издирване на телата.

От Министерството на транспорта на Русия създадоха оперативен щаб за разследване на причините за потъването на кораба. Основната версия е, че корабът е потънал заради претоварване, тъй като се предполага, че на борда му е имало близо 200 човека, при капацитет от 140 души. Другата възможна причина е техническа неизправност. Инцидентът може да се дължи и на износване на техниката.