Конфедерацията на труда „Подкрепа" реши да подкрепи протестиращите синдикати на служителите на МВР като подписа меморандум за сътрудничество.

Най-важният текст, предвид недоволството на работещите в системата на МВР и протестите пред последните седмици гласи, че КТ „Подкрепа" и Синдикална федерация на служителите в МВР СФСМВР ще се сътрудничат при провеждането на ефективни протестни действия, както и при преодоляване на възникнали социални кризисни ситуации и евентуална ескалация на социалното напрежение.

Двете синдикални организации са се договорили още и за в бъдеще да работят заедно с цел по-добрата работа на служителите от сектор „Сигурност" и зачитането на правата им. КТ „Подкрепа" е обещала още и да участва в колективните преговори при проблеми с цел успешно договаряне.

„Надяваме се преговорите с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да финализират в най-скоро време", обяви по актуалната тема - протестите и недоволството, председателя СФСМВР Валентин Попов. Той се зарече, че и за самия синдикат, както и за всички работещи в системата, вариантът за недоговаряне е по-лошият. Все пак Попов обяви, че засега синдикатът не се отказва от исканията си пред ръководството на силовото министерство.

Можем да се разберем с госпожа Бъчварова", убеден е и президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. От гледна точка на това дали само премиерът Бойко Борисов може да намери решение за потушаване на напрежението, Манолов изтъкна, че е по-хубаво да не се стига до Борисов, но ако се наложи синдикатите ще ангажират и него с проблема.

Попитан по какъв начин КТ „Подкрепа" ще подкрепи протестите на полицаите, Димитър Манолов загатна: „Ще си сътрудничим по всякакъв начин."

Председателят на синдикалната организация на МВР коментира и актуалния от последния ден видео клип (оказал се от 2014 година), на който полицейски служители упражняват насилие по време на проверка на документи.
Факт е, че винаги при активни протестни акции от страна на работещите в системата на МВР в някои медии излизат определени кадри", посочи Попов и припомни нашумелия преди месеци случай отново с грубо отношение на полицаи при изпълнение на служебните му задължения.

Не мога да си позволя да правя пряка връзка обаче", заключи Попов.