Предвижда се създаване на Съвет за българите в чужбина към правителството.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев при откриването на Национална кръгла маса, посветена на новата държавна политика към българите по света.

Той добави, че се предвижда създаване на парламентарна комисия или подкомисия за българите в чужбина, както и разработване на национална стратегия за българите по света.

Станишев изтъкна, че с проблемите на сънародниците ни в чужбина трябва да са ангажирани много институции, тъй като те са в различни области.

Трябва да имаме предвид и че българските общности са много разнообразни, а също и че новата българска емиграция е предимно икономическа.
В САЩ живеят над 250 хил. българи, в Испания - над 120 хил., във Великобритания - повече от 70 хил.

Специален акцент в държавната политика към българите по света трябва да се поставя и върху българските студенти в чужбина, които са над 50 хил. души, посочи Станишев.

Той подчерта важността на това те да се завърнат и да реализират своята енергия и квалификация тук в страната.

Премиерът отбеляза, че е необходим по-голям финансов ресурс за политиката към българите по света.

Сред набелязаните мерки е и издаването на зелени карти за достъп до трудовия пазар в България, както и разработване на програма за трайно заселване в България. Трябва да се облекчат процедурите по придобиване на българско гражданство, подчерта той.

Да има повече прозрачност на процедурите и да има церемония за получаване на български паспорт, предвижда още новата политика на държавата към българите по света. Сред важните въпроси за уреждане са и етническите права на българите, отбеляза още премиерът.

В дискусията, водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, се включиха вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който представи образователната политика на държавата за сънародниците ни зад граница, социалният министър Емилия Масларова, която разясни стратегията по миграция и интеграция.

Предстои правосъдният министър Миглена Тачева да представи политиката по придобиване на българско гражданство, а заместник-министърът на вътрешните работи да разясни т.нар. зелени карти.

В кръглата маса участват и министърът на културата Стефан Данаилов, депутати, представители на държавни и неправителствени институции, председатели на работодателски организации, председатели на български дружества и организации в чужбина.