Хотелиери от Съюза на собствениците в Слънчев бряг излизат на протест на главния път Бургас - Варна. Митингът ще се състои на 17 септември в района на бензиностанцията преди Ахелой. Началото е в 11.00 часа, съобщават от съюза.

Хотелиерите са си поставили за цел да ангажират вниманието на държавата и местната власт за решаване на проточилите се повече от десетилетие нерешени проблеми в туристическия сектор. Те настояват в рамките на новото българско правителство да бъде структурирано самостоятелно Министерство на туризма.

„Съюзът на собствениците-Слънчев бряг" настоява още националните курорти да бъдат обособени като самостоятелни единици със собствена структура, управление, финансиране и администриране на основните дейности.

По време на протеста хотелиерите ще поискат да се набележат мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, както и да бъде създадена политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.

Хотелиерите очакват и решаване на въпросите на инфраструктурата в региона, изграждане на четирилентов път от Летище Бургас до курортния комплекс.

Те настояват още за създаване на звено „Туристическа полиция" към МВР и увеличаване на числения състав на Полицейското управление-Несебър.

Не на последно място в исканията им е преразглеждане на визовата политика на страната.

„Съзнавайки възможността на туризма и туристическата индустрия за икономическия просперитет на България, съзнавайки необходимостта, отрасълът да заеме водеща роля в националната икономика, „Съюзът на собствениците-Слънчев бряг" категорично и отговорно настоява държавата да поеме своите функции за решаване на проблемите в сектора", посочват още хотелиерите.

Позицията и исканията им са приети на извънредно Общо събрание на сдружението.