След изследване на 35 мъже, екип от учени от Университета в Калифорния са намерили доказателство, че стриктен физически режим, комбиниран с диета и медитация намалява стареенето на клетките, предаде БиБиСи.

Според данните от изследването, след като на 10 души от контролната група била предписана вегетарианска диета, както и специален режим на физически упражнения, комбиниран с йога, краищата на хромозомите им, наричани теломери, се променили.
Функцията на теломерите е да защитават изтичането на генетична информация от хромозомите, като с напредването на възрастта дължината им намалява.
Първоначалното изследване, направено преди 5 години засекло дължината на теломерите на всички 35 участници. На 10-те от тях на които била предписана вегетарианска диета и промяна в ежедневната им физическа активност, размерът на теломерите не само не намалял, а се увеличил с 10%. Останалите 25 души в експеримента, на които било казано, че могат да продължат с обичайния си начин на живот отбелязали съкращаване на дължината на теломерите с 3%.

Според скептици обаче, теломерите са предпоставка, но не и основен фактор в поддържането на човешкия живот и в стареенето. Според Др. Том Вуилами от университета Queen Mary в Лондон, изследването е прекалено малко и въпреки че е правено с хора, от данните не могат да се правят прекалено общи изводи.
Според експерти по човешкия геном, обаче, въпреки че са важен фактор, теломерите не са единствената причина за стареенето на клетките.