И на своя професионален празник протестиращият полицейски синдикат излезе с ултиматум към ръководството на МВР. Ако до петък, 10 юли, не се състои втори кръг от разговори по исканията на полициите, на който да се обсъди основно ситуацията в пожарната, полицейският синдикат ще напусне преговорите.

Ако се стигне до такава крайна мярка според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов това щяло да направи неизбежни и актуални оставката както на шефа на пожарникарите Николай Николов, така и на министъра Румяна Бъчварова. Синдикатът е готов да се обърне за съдействие и към премиера Бойко Борисов. Освен това синдикатът заплашва и с мащабен митинг на 25 юли.

Едва ли оставката на министъра ще реши проблема, но министър, който не полага грижи, не знаем какви други пожелания е заслужава от нас, подчерта Попов. Той все пак поясни, че в момента оставката на силовия министър не била актуална, но дали тя ще се превърне в такава зависи от действията на Бъчварова до петък.

Ако разговорите с ръководството на силовото ведомство се провалят, синдикатите ще настояват премиерът Бойко Борисов да седне на масата на преговорите.

На импровизиран митинг пред протестната палатка в центъра на столицата пред парламента Валентин Попов опроверга думи на ресорния министър от седмицата за направеното във ведомството.

Категорично полицаите не са съгласни, че е започната административната реформа в МВР. Правела се реформа на парче. Намалени били свободни щатове за пожарникари, полицаи и спасители, а не за чиновници. Чуло се, че в МВР нямало нормативен хаос, но според полицаите им липсват ключови устройствени правилници.

Те не са съгласни с казаното от Бъчварова, че е започнало раздаването на униформите на полицаите. Според Валентин Попов ако това е така, то поне един от 6400-те членове на синдиката щял да се похвали.

Що се отнася до ситуацията в пожарната, от синдиката недоумяват как досега действащите 32 спасителни групи ще бъдат преобразувани в 8 крупни отряда. Освен това липсват и ключови наредби за числеността на пожарникарските екипи. Синдикатите настояват те да са от минимум трима души, а не както досега само двама.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" за три години загубила дела за неизплатен извънреден труд на обща стойност 525 000 лева. От синдиката алармираха, че пожарникар номер 1 Николай Николов нарушавал етичните правила като по телефона налагал наказания на служителите.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" е заложник на некомпетентни администратори. Това становище на синдикат „Огнеборец" Попов прочете на няколко пъти. Кой е отговорен за състоянието на тази главна дирекция, попита още той. Полицаите се оплакаха и от стреса на работното място.