Двама са народните представители, за които се знае със сигурност, че прокуратурата трябва да поиска сваляне на имунитетите им. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Според обвинител номер 1 обаче ще се стигне до искане на имунитетите на не по-малко от петима депутати.

Засега окончателният им брой, както и техните имена, остават загадка.

В момента прокуратурата извършва проверка на всички народни представители за образувани висящи дела от общ характер, които ще бъдат съобщени след приключването й.

По думите на Сотир Цацаров, става въпрос за хора, които фигурират в регистрите на държавното обвинение. „За да може да бъде направена такава проверка и да бъде отправено искане до парламента, трябва да бъде преценено цялото наказателно производство", поясни той. Стана ясно още, че сред въпросните депутати има такива, които са народни представители за втори и за трети път, както и такива, които влизат за първи път в Народното събрание. Едно от проверяваните лица е евродепутат.

След проверката трябва да се направи преценка за наличие на основанията за спиране на наказателните производства. Главният прокурор обясни, че исканията за сваляне на имунитета ще бъдат направени за всички народни представители, за които са налице предпоставки по закон. Той е категоричен, че няма да бъдат правени избирателно за лицата и делата.

Предвид факта, че Цветан Цветанов поиска имунитетът му да бъде свален, за да продължи делото срещу него, Цацаров отхвърли възможността прокуратурата да предприеме действия в тази насока по-рано. „Кое ще обоснове извода защо за едни сме избързали, а за други сме закъснели?", попита главният прокурор.

По отношение на това дали народният представител може да предизвика свалянето на имунитета си с писмо до главния прокурор или с едностранен отказ, обвинител номер 1 коментира, че законът е ясен - първо искане, после отказ.

Очаква се до края на ноември да има яснота по случая. „Очакваме най-много до десет дни тази проверка да приключи", посочи още Сотир Цацаров.