Едно от най-мощните племена в Йемен запечата с вериги и катинари няколко държавни сгради в един от кварталите на столицата Санаа, предаде АП. Градът стана арена на кървави сблъсъци между бунтовници и силите за сигурност.

Според местен лекар, 7 души са загинали, а 42 са пострадали от понеделник насам, след като бойци от най-голямото племе Хашид влязоха в сблъсък с лоялните на президента Али Абдула Салех войници.

Самият държавен глава произлиза от племето, но водачът му шейх Садек ал-Ахмар обяви, че Хашид минават на страната на опозицията, която се бори за отстраняването на дългогодишния президент на най-бедната арабска страна.

До края на вчерашния ден бойците от племето овладяха министерствата на промишлеността и на икономиката, както и щабквартирата на управляващата партия. В центъра на Санаа се чува стрелба на танкове, автоматично оръжие и минохвъргачки. Има поразени сгради, бушуват пожари.

Припомняме, американският съюзник Салех отказа да предаде властта на опозицията от леви и ислямски партии и поради тази причина арабските посредници напуснаха Йемен.