Едва 30% от тролеите и 1/5 от автобусите в София са оборудвани с климатични системи.

Днес трябва да станат ясни оферти на кандидатите за купуване на 50 нови тролея за нуждите на столичния градски транспорт. Едно от изискванията при подмяна на превозните средства е система за отопление и охлажданe.

Това съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БНР.

По думите му при нормално стечение на обстоятелствата, при спазване на всички процедури, в началото на следващата година ще започнат фактически да бъдат доставяни тролеите. „До средата, най-късно края на следващата година, в зависимост от графика за доставка, почти 100% от парка ще бъде обновен, оборудван с климатични системи", посочи Христов и допълни, че се подготвят процедури за закупуване и на нови автобуси. Освен това се търсят възможности за доставка на трамвайни мотриси по оперативните програми, финансирани с европейски средства.

Преди седмица започна подписването на договори в размер на 600 милиона лева за обновяване на градския транспорт в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Парите са от европейско и национално съфинансиране по Оперативната програма "Регионално развитие".

В рамките на следващия програмен период 2014-2020 година, се планира увеличаване на инвестициите за интегриран градски транспорт в седемте големи града до пълната модернизация на транспорта там. Целта е да се изгради електронна система за управление и да има обновени превозни средства.