Обществото има право да изразява несъгласието си с текущата политическа ситуация, а властта е длъжна да се вслушва и да коригира курса си. Това заявява руският патриарх Кирил в деня на руската Коледа, която се отбелязва по юлианския календар, съобщава РИА Новости.

Според руския православен глава задачата е в това протестите да доведат до корекция на политическия курс. Ако властта остане безчувствена, това според него е лош знак.

Властта е длъжна се самонастройва, включително и като получава сигнали отвън и да коригира курса, смята предстоятелят на Руската православна църква. Ако гражданите бъдат лишени от правото на глас и правото да изказват несъгласие с действията на властите, те възприемат това като ограничаване на техните свободи, което е много болезнено.

Ако нещо се случва, обществото трябва да има правото да изразява своето недоволство, категоричен е патриарх Кирил.

Той изтъква, че сегашната политическа ситуация в Русия не прилича на нажежаването на страстите през 1917 г. или с времето на перестройката и добавя, че "от малкото пораства нещо голямо".

На 10 и 24 декември в Москва се състояха многохилядни митинги, на които гражданите протестираха срещу фалшифицирането на резултатите от изборите за Държавна Дума. Митингуващите настояха за отмяна на резултатите, насрочване на нови избори и оставка на ръководителя на ЦИК Владимир Чуров.