При засилени мерки за сигурност 530 души учредиха в Гоце Делчев новата българска партия "ОМО Илинден - ПИРИН" от Благоевградска област, обяви Стойко Стоев - един от петимата председатели с равни права, които делегатите избраха.

Междувременно привърженици на ВМРО, дошли пред сградата, и делегати на ОМО Илинден се сбиха пред Дома на културата, но жертви и пострадали няма, предаде БНР.
Полицията се намесила, за да разтърве двете групировки.

По думите на Стоев абревиатурата означава “Обединени македонски организации Илинден – Партия за Икономическо Развитие и Интеграция на Населението”.

Непосредствената цел на новата организация е събирането на най-малко 5000 подписа, за да бъде регистрирана по Закона за политическите партии.

Случващото се е провокация на скопските служби и се ръководи от македонските дипломати. По този начин се цели и да се окаже въздействие върху предизборната кампания в Македония. Този случай показва, че 15 години българската държава не си е свършила работата по отношение на тази сепаратистка групичка.
-- Кр.Каракачанов
Стойков отрече ОМО Илинден-ПИРИН да се бори за отцепване на територия от България и присъединяването й към Република Македония.

Той обаче се обяви - след като бъде проведено допитване или преброяване - в училищата в Западна България да се преподава македонски език, а по националните медии да се излъчват новини на македонски.

Припомняме, български журналисти не бяха допуснати в залата за разлика от присъстващите екипи на македонското радио и телевизия.
Като причина за отказа организаторите на партия ОМО “Илинден” се позоваха на решение на инициативния комитет.
Те поясниха, че представители на българските медии ще бъдат допуснати, ако попълнят декларация за членство в новата партия.

Основаването на новата етническа партия е по инициатива на нерегистрираната по закон сепаратистка организация и на учредяването присъстват нейни привърженици от Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Симитли, Кресна, Струмяни и Благоевград.

Междувременно депутатът от БНС Борис Ячев поиска посланикът на Македония в София Алити незабавно да бъде отзован от страната ни.
По думите му македонското посолство у нас е отпуснало 75 000 евро за провеждането на учредителното събрание на ОМО Илинден и сродни на нея сепаратистки македонистки организации.

Македонският вестник "Дневник" излиза със статия, която информира, че днес "Македонците в България започват обновяване на забранената си партия".
Никой не може да ни изгони от България, цитира "Дневник" думите на лидера на ОМО Иван Сингартински по повод казаното от кмета на Благоевград Лазар Причкапов - "македонците да си ходят в Македония, тази формация е незаконна".
Ние сме български граждани, тук са нашите домове и не искаме нищо друго освен да зачитат човешките ни и политически права, добавя Сингартински, цитиран от "Дневник".

Трябва да разгоним това сборище
Това сборище не трябва да бъде допуснато, заяви от своя страна историкът проф. Божидар Димитров.
Къде са сега главният и областният прокурори, попита той.

По думите му според българската Конституция не може в страната ни да има етнически партии.
Това нещо не може да се допусне. Или ще разгоним това сборище, или ще нарушим своята Конституция, каза още шефът на Националния исторически музей.

Македония не може да ни обвинява, че не сме достатъчно демократични. Това могат да го правят НАТО и Европейският съюз, категоричен е историкът.
По думите му не може някоя страна да е член на НАТО, ако тя не е достатъчно демократична.

Освен това, подчерта Димитров, от 1 януари 2007 година България ще стане член на ЕС, а не се знае дали Македония ще се присъедини към ЕС.

Според него македонците в България имат реални права – издават вестници на български и македонски в Благоевград.