В ада на българския казан не слагат дяволи да пазят, защото самите българи се теглят в него".

Така премиерът Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента атаките срещу българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева на снощното й изслушване в Брюксел.

Случилото се по думите му е пореден сигнал, че българите сами си създават проблеми. От там идват и оценките за нас, че сме най-корумпирани, отбеляза още Борисов.

Премиерът изтъкна, че според представителите на ЕНП Желева се е представила добре и на заложения й капан е реагирала емоционално, което е нормално за всеки човек.

Борисов обяви категорично на представителите на БСП и НДСВ: "На жени не се правят такива работи".

Желева:
Нека приключи проверката на правните комисии към Европейската комисия и Европарламента и тогава можем да говорим
                         Още...

Според него изнесеното срещу Желева е някакъв мним конфликт на интереси на фирма, която не е работела.

„Няма никакво настъпило вредно действие по никакъв начин, но сега цяла Европа говори, че нашият кандидат има такъв конфликт", каза Борисов.
Той добави, че не е забелязал Желева да има конфликт на интереси и че не е проверявал.

Премиерът е категоричен, че атаката срещу Желева е по сценарий и започва от БСП. „Неслучайно са взривявали църкви, правили са лагери, така че - нищо ново - вчера направиха изявление в България и го пренесоха в Брюксел", коментира Борисов.

Той каза, че е бил амбициран от исканията да бъде бламиран кандидатът на правителството.

За тези от БСП, които по думите му са основен генератор, Борисов каза, че не са го ядосали и че гледа на тях със съжаление и снизхождение.
„Радвам им се, че се мъчат по този начин, но повтарям: На жени такива работи не се правят", добави министър-председателят.

Според Бойко Борисов на БСП не им харесва, че всеки ден се провеждат арести, че бюджетът е балансиран, че в чуждестранната преса започват да се появяват положителни оценки и нюанси.

Премиерът изрази разочарование, че Желева не е била подкрепена от някои български евродепутати.

„Има много трагични еврокомисари, които се явяват на изпити, но никога техните държави и евродепутати не създават такъв проблем. Напротив - помагат, толерират", подчерта Борисов.