С тържествен молебен МВР отбеляза 136 години от създаването си. Церемонията пред Паметника на незнайния воин в София събра цялото ръководство на силовото ведомство, както и бивши министри като Румен Петков, Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев.

Премиерът Бойко Борисов също присъства, като демонстрира топли отношениая с Йовчев и двамата приятелски се прегърнаха и поздравиха за празника.

Пред Паметника на незнайния воин дойдоха и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, както и шефът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-майор Драгомир Димитров.

В словото си пред служителите на МВР вътрешният министър Румяна Бъчварова подчерта, че от създаването си МВР има основополагаща роля при формирането на българското общество и държава. МВР е основата на съвременната ни държава, то е нейното лице и нейния характер, подчерта тя.

Според министъра от работата на МВР зависи решаването на ежедневните проблеми на обществото. МВР е отговорно за образа, който страната има пред международната общност, заяви още Бъчварова. Тя подчерта, че ведомството се занимава с битови инциденти, преодоляване на социално напрежение, сблъсква се с организираната престъпност, контрабандата. Без резултат по тези направления според нея няма да се реши нито един от проблемите на обществото.

Новите предизвикателства пред МВР са миграционния натиск и тероризма. Те са проблем и на европейската, и на глобалната сигурност, посочи Бъчварова. МВР върви по пътя на своята модернизация и усървършенстване, подчерта още Бъчварова, като според нея този процес е безалтернативен.

Без модерно МВР не може да има модерна държава, категорична е тя. Вървим в правилната посока, заяви още вътрешният министър. Работата на служителите на МВР е трудна и неблагодарна. За това тя благодари на служителите на МВР за смелостта им и за избора, който са направили.

Ръководството на МВР поднесе венци пред Паметника на незнайния воин, а след това в присъствието на премиера разгледа специализираната техника на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и на пожарната.

Шефът на пожарната Николай Николов е учуден, че полицаите му искат оставката. На професионалния празник на МВР пред медиите той изрази задоволството си, че синдикатът на пожарникарите застава зад него.

Според него несериозни и некомпетентни били мотивите на полицейския синдикат, който му иска оставката. Не бих си позволил да поискам оставката на полицай, коментира Николов. Искане и подаване на оставка е политически акт, допълни той. По мнението му министърът е отговорен за назначенията в МВР, а не синдикалните организации.