С церемония по посрещане на площад "Св. Александър Невски" към 8.20 часа ще започне официалната визита на американския президент Джордж Буш у нас, който е на посещение в България по покана на българския президент Георги Първанов.

Буш и съпругата му Лора Буш пристигнаха снощи в София. Преди страната ни, те посетиха Албания, където американският държавен глава бе посрещнат като герой. 

Междувременно столичен всекидневник съобщи, че американските знамена в столицата били поставени наобратно. Информацията бе потвърдена и от американското посолство у нас.     

Двамата президенти и техните делегации ще проведат среща в Администрацията на Президента.

След срещата си президентите ще дадат съвместна пресконференция в Археологическия музей.

Президентът Джордж Буш ще се срещне с министър-председателя на Република България Сергей Станишев в Министерски съвет.

Българските държавници ще поискат подкрепата на американския държавен глава за осъдените на смърт в Либия български сестри.

От посолството на САЩ съобщиха, че при посещението на президента Буш ще бъде обявено създаването на нова българско-американска фондация, която ще предлага програми за лидерство, ще подпомага предприемачеството и ще работи за утвърждаване на върховенството на закона.

Организацията ще се финансира от Българо-американския инвестиционен фонд и ще бъде регистрирана в САЩ и у нас.

Българските държавници ще поставят пред американския президент и въпроса за визовите ограничения за българите.

Ще бъде обсъдено военнополитическото сътрудничество - превъоръжаването на българската армия, подготовката й за пълноценно участие в общата отбранителна система на НАТО, споразумението със САЩ в областта на отбраната.

След разговора си двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция в Археологическия музей. След това Буш ще се срещне и с премиера Станишев в Министерски съвет.

Буш и Лора ще вземат участие в различни инициативи в столицата. Двете първи дами на САЩ и България ще открият американски детски кът в Столичната библиотека на пл. "Славейков". Те ще присъстват и на представянето на обекти, финансирани от Програмата за микрокредитиране USTOI.

В Министерството на здравеопазването Зорка Първанова и Лора Буш ще участват и в кръгла маса по въпросите на превенция и контрол на ХИВ/СПИН. По-късно двете ще посетят Боянската църква.

Президентът Буш пък ще участва в кръгла маса с български и чуждестранни студенти от Американския университет в България (АУБ) в сградата на висшето учебно заведение в Студентски град.

По-късно президентът Първанов и съпругата му ще дадат обяд в чест на семейство  Буш в Слънчевата зала на Националния исторически музей.

Припомняме, центърът на София е блокиран и ще остане така до отпътуването на Буш днес в късния следобед.

До окончателното отпътуване на президента Буш от страната остават в сила промените в граския транспорт.