Нови избори са възможни във всеки даден момент в следващата година, както и протести, както и скандали. Няма да има стабилност, но в тази нестабилност ще са скрити възможности гражданите да си върнат държавата, е мнението на политолога Евгени Дайнов.

Заедно с Андрей Райчев, Дайнов коментира за БНР изминалата политическа година.

Според Евгени Дайнов през следващата година всички политически партии трябва да направят избора за себе си - те ще са на страната на гражданите или на страната на "шайката". Това е особено болезнено за партии като ГЕРБ, които са накиснати в "шайката"и в задкулисието.

"Най-болезнено би било за ДПС. Но като че ли в ГЕРБ донякъде си дават сметка, че свърши времето за задкулисни договорки и за това едни пари да сменят собственика си. Никакво такова разбиране няма за жалост от ДПС, които вече доста истерично искат да върнат часовника там, където беше преди 2 години", добави той.

Според политолога Андрай Райчев единствената партия, която е успяла да изпълни плана си през годината, това е ДПС.

БСП не е успяла да изпълни плана си - "партията си правеше илюзии за дълъг мандат". От друга страна ГЕРБ също си е правила сметката за много повече спечелени гласове.

Според Райчев тези, които са получили голям шанс, са Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Шансът им се състои в това, че нацията ги слуша в момента.

"Резултатът ще разберем на следващите избори. Те не са достатъчно големи, за да могат да налагат някакъв план на страната. Те си изпълниха своя личен план", коментира политологът.

Райчев прогнозира, че вероятният победител на местните избори ще бъде ГЕРБ. Те имат много добре развити структури. Докато за БСП остава стремежа да не бъде много сразена.

Има вероятност според политолога, самите ГЕРБ да направят избори 2 в 1. При добра победа на местните избори, това ще им доведе и до добра победа на парламентарните.

Вторият вариант в прогнозата на Райчев е ДПС да „разклати дървото". И без това дървото не се крепи много добре.