В свое официално изявление от тази нощ генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че анексирането на Крим от Русия за най-голямата заплаха за сигурността в Европа от времето на Студената война, пише „Уошингтън поуст".

Расмунсен, който изнесе лекция на тема сигурност в института „Брукингс" в американската столица, изрази притеснения, че Москва може да разшири своята намеса и отвъд полуострова, по-специално в Източна Украйна.
Той изрази съмнение, че нахлуването на руските военни е било реакция в защита на местното население и допусна, че действията на президента Владимир Путин са част от „стратегия за упражняване на контрол в региона".

Генералният секретар на НАТО осъди събитията в Крим като „военна агресия, която ще има дългосрочни последици за сигурността на Европа" и обвини Русия, че пречи на връзките между бившите си съюзници от СССР и Запада.

В заключение Расмунсен каза, че „Кримската криза ще окаже влияние и върху политиката на алианса при приемането на нови страни членки, както и върху политиката в областта на контрола над ядрените оръжия.