НАТО защити увеличения брой провеждани военни учения като отговор срещу „растящата руска агресия" и отхвърли твърденията, че с действията си води Европа към война, съобщава „Франс прес".

Алиансът реагира на предупреждение на базирана в Лондон организация, която заявява, че увеличеният брой военни учения на НАТО и на Русия може да доведе до реален конфликт между двете страни.

Военните учения на НАТО не водят до по-голяма вероятност да избухне война в Европа, каза говорителят на военния съюз Кармен Ромеро, след като European Leadership Network (ELN) публикува оценката.

Според представителя ученията имат „точно обратния ефект: засилване на сигурността и стабилността в Европа в отговор на растящата руска агресия".

„Всички военни дейности на НАТО са пропорционални, отбранителни и в съответствие с нашите международни ангажименти", добави говорителят.

По думите й докладът подвеждащо изравнява броя на проведените от НАТО и Русия военни учения, допълвайки, че Москва е обявила 4 хиляди военни учения тази година - повече от 10 пъти от заплануваните от Алианса.

Още повече, според говорителя, Русия включва ядрени сили в ученията си.

Ромеро добави, че НАТО вече е отишъл отвъд препоръките на ELN да се предприемат „нови инициативи" за поддържане на отворени политически и военни канали с Русия.

Ученията на НАТО, за разлика от тези на Русия, са обявени няколко месеца предварително и са открити за наблюдение, включително от Русия, заключи говорителят.