Франция прекратява операциите на френските сили за обучение на афганистанската армия в Афганистан след днешното нападение, при което бяха убити четирима френски военни, обяви президентът Никола Саркози, цитиран от френски медии.

Припомняме, по-рано днес четирима военни бяха убити в северен Афганистан от мъж, облечен в униформа на войник от афганистанската национална армия.

Инцидентът стана тази сутрин в района на Тагаб, в провинция Каписа, където е разположен и контингентът на европейската страна.

При него бяха наранени други 16 френски войници. Говорител на ИСАФ потвърди за инцидента. Стрелецът е задържан.

Не мога да приема, че афганистански военни стрелят по френски войници, заяви категорично Саркози. От думите му стана ясно, че е възможно да се обмисли предсрочно изтегляне на френския контингент от Афганистан. Президентът коментира, че това решение е било трудно, но е трябвало да го вземе.

Саркози допълни, че министърът на отбраната Жерар Лонге заминава за Афганистан.

През юли 2011 г. петима френски военни загинаха при взрив на кола-бомба в същата провинция. Франция участва във водената от НАТО операция в Афганистан от 2001 г. и поддържа 3 600 войници в размирната страна. От тогава до момента са били убити 82-ма френски военни.

Лятото на миналата година президентът Никола Саркози обяви, че страната ще изтегли 1 000 от военните си от Афганистан до края на 2012 г., припомня БиБиСи.