Група от протестиращи зърнопроизводители беше приета от председателя на парламента Георги Пирински.

След продължилия около час разговор Георги Пирински съобщи, че се е ангажирал да съдейства за среща в понеделник в министерството на земеделието и страните по проблемите на протестиращите.

Той каза, че очаква на тази среща да бъдат съгласувани конкретни стъпки по проблема с доплащанията и да се изчистят съмненията, че средствата могат да отидат другаде, а не при производителите.

Необходимо е препотвърждаване на заявките за допълнителни плащания, за да сме сигурни, че няма да попаднем под ударите на европейските институции и че няма да бъде злоупотребено с доплащанията, каза Пирински.

По думите му, трябва и да се прегледа поредицата от правила за признаване на единните плащания.

Георги Пирински коментира, че има споразумение с министерството на земеделието и храните за създаване на работни групи и е извършена известна работа за изчистване на разминаванията в информационните данни за площите, но тези стъпки не са достатъчни.

Пирински е категоричен, че трябва да се създаде достатъчно работеща безотказна система за това кой има право и кой няма право на доплащания. Едно просто правило е, добави той - да се заявяват площи на едно място.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов каза след срещата, че ще настояват в разплащателната агенция да се изчистят всички грешки, които водят до дублиране на декари.

Йосиф Делгянски - член на УС на пловдивския Съюз на зърнопроизводителите, каза от името на своите колеги, че настояват земеделският министър Валери Цветанов да се ангажира с решаването на проблемите им и заяви, че земеделските производители ще направят всичко възможно добивът на зърно да бъде запазен и да се повиши качеството.