Историята е неумолима и има своята логика. Събитията от последните няколко дни показват, че в съвременния, днешния 21 век, както и в отминалия го 20 век, няма място за тоталитарни режими.

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на поклонението пред паметната плоча на жертвите на комунизма по повод Европейския ден на жертвите на тоталитаризма - 23 август. Тя посочи, че само преди часове е паднал тоталитарният режим в Северна Африка.

ГЕРБ бягат от обръчите от фирми
Още...

„Всички знаем събитията от Близкия Изток и други съседни държави на Либия. Тук сме се събрали, за да отдадем почит на хора, които са градили за България, станали жертва на политическо противопоставяне, на несъвместимост на идеи", изтъкна още председателят на НС.

По думите й, е недопустимо да се пада в жертва заради политически идеи. Тя се обърна към потомците на тези, чийто имена са изписани върху монумента.

„Мъката ви във времето назад и до края на дните ви няма кой да потуши по загубените близки, но усещането че дойде време, в което целокупният народ, парламентът на Република България, се присъедини към международна инициатива и днес заедно със свои колеги от много европейски държави честваме Деня на падналите от тоталитарните режими, може да бъде за вас успокоените за това, че паметта на вашите деди, бащи не е забравена", увери още Цецка Цачева.

Тя посочи, че днес, седейки тук, спомняйки си за тях, е много важно да знаем какво правим утре. „Утре имаме нужда да градим. Утре за нас ще бъде пагубно противопоставянето", категорична е Цачева.

Парламентарният шеф призова  да извлечем поуката от онези периоди в нашата история, в които народ и държава сме били разделени, за да можем градейки позитивни, използвайки енергията на всеки един от нас, да направим така, че България - нашето отечество, да бъде по-привлекателно място за живеене, а ние, като граждани на България да сме горди от това.

"Фактът, че България днес е член на Европейския съюз, в НАТО и че можем свободно да се събираме и да изповядваме своите идеи, се дължи именно на подвига, на жертвата на всички тези хора, които бяха репресирани от комунистическите режими".

Това заяви от своя страна заместник-кметът на Столична община Иван Сотиров, който също присъства на поклонението пред паметната плоча на жертвите на комунизма. Сотиров посочи, че с акт на 41-ото Народно събрание на 19 ноември 2009 г. е прието решение, по силата на което датата 23 август е обявена за ден за почит на жертвите на тоталитарните режими.

„Това е един акт, с който българският парламент може да се гордее, защото е един от малкото парламенти, който с това решение въздигна една справедливост на приравняване на престъпленията от фашистките, националсоциалистическите и комунистическите режими", убеден е зам.-кметът на Столична община. По думите му, това е акт, който не е направен в други европейски парламенти. Иван Сотиров изрази надежда, че в един хубав ден всички европейски парламенти ще вземат такова решение, защото според него действително в много европейски държави все още няма равно третиране на тези престъпления. „

Когато става въпрос за такива престъпления срещу човечеството, за геноцид на десетки милиони граждани, независимо от това кой режим за колко жертви повече е допринесъл, във всички случаи тези неща трябва да бъдат приравнени като акт на масово унищожение, избиване на хора на идеологическа, верска, етническа, политическа и друга принадлежност и убеденост", коментира Сотиров.

По думите му днес е изключително актуален антикомунизмът в контекста на случилото се от началото на този месец, когато БСП е организирала на Бузлуджа почит на паметника на партията, издигнат по времето на Тодор Живков, като мемориален комплекс на една партия, обявена от българският парламент за престъпна.

„Това е същността на Българската социалистическа партия, която уж си промени името, но си остана същата и почита режима, от който уж се разграничи", категоричен е Иван Сотиров. Зам.-кметът на София посочи, че над 100 милиона са жертвите, които комунистическите режими в света са ликвидирали и още милиони хора са били обречени да живеят в потисничество и в репресии.