Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е спаднал рязко заради политиката й във връзка с вропейската бежанска криза. Това показва проучване за телевизия ARD и цитирано от „Ройтерс".

Рейтингът на одобрение на Меркел е спаднал с четири пункта от предишния месец - до 63 % в проучването на „Инфратест".

Въпреки че остава много популярна в страната, това е необичаен спад в рамките на един месец. Обикновено разликата е в един или два пункта всеки месец. Това е най-ниският рейтинг на одобрение на Меркел от декември 2012 година.

Министърът на външните работи Франк Валтер Щайнмайер остава най-популярният с рейтинг от 72 %, докато подкрепата за финансовия министър Волфганг Шойбле е 69 %.

Повече от половината анкетирани не са доволни от начина, по който Меркел действа относно бежанската криза, която тя описа като по-голямо предизвикателство за Европа от гръцката дългова криза.

Германия, която е с относително либерални закони в областта на убежищата и щедри социални помощи, е най-големият приемник на хора, които бягат от войната в Близкия изток и икономически мигранти от Югоизточна Европа.

Рекорден брой от 104 460 търсещи убежище са влезли в страната през август. Очакват се около 800 000 души са потърсят убежище в страната тази година. Това е четири пъти повече от нивото за миналата година.

Проучването е проведено на 31 август и 1 септември.