Американският президент Барак Обама представи доклад до Конгреса, с който декларира, че възнамерява да извади Куба от списъка с държави, подкрепящи и спонсориращи тероризма, предаде "Дойче веле". Това негово решение обаче изисква одобрение от Конгреса, за да влезе в сила.

В доклада се казва, че няма доказателства кубинското правителство да е оказало подкрепа за терористични групировки през последните 6 месеца, както и дава уверения, че няма такива намерения в бъдеще. Конгресът разполага със срок от 45 дни, за да обмисли решението на Обама и да го гласува.

От Белия дом в изявление по темата допълват, че въпреки декларираното желание на държавния глава за диалог и нова страница в отношенията с дългогодишния противник, различията ще останат.

Държаният секретар Джон Кери коментира в отделно изявление действията на президента и политиката спрямо Куба. Той също подчерта, че въпреки съществуващите различия на много нива с Хавана, тя вече не отговаря на критериите, поради които е била включена в този черен списък.

Лидерът на демократите Нанси Пелоси също приветства това решение да загърби остарялата вече политика със съобщение в "Туитър".

В списъка влизат още Иран, Северна Корея, Судан и Сирия. Куба присъства в него заради обвиненията, че стои зад баските сепаратисти и олумбийското движение ФАРК.

Кубинският лидер Раул Кастро приветства по-рано решението на американския президент Барак Обама да преосмисли присъствието на Куба в този списък.

Той одобри и заявеното от Вашингтон желание за диалог и заяви, че Обама е честен мъж, който не носи отговорност за миналото на двете държави.

От своя страна, Обама определи случващото се като историческо, отчитайки обаче, че десетилетията вражда няма как да изчезне без допълнителни усилия.

След откриването на срещата на страните от двете Америки, в Панама сити, Обама и Кастро демонстрираха затоплянето на  отношенията между двете страни с  ръкостискане и размяна на любезности.

Двамата проведоха там първата официална среща между лидерите на САЩ и Куба от 50 години насам.