Слагането на край на проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" не е проблем между България и Русия, а между Русия и Европейския съюз. Това мнение изказа политологът Огнян Минчев в ефира на Нова ТВ. Той допълни още, че посланието, което президентът Владимир Путин отправи по време на визитата си в Турция, не е изпратено на точния адрес.

По думите на Минчев, aко Путин се отказва от строителството на „Южен поток", това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС. Този, който разполага с дадена инфраструктура, в случая Европа, може да даде право на други да пренасят суровина, но като създаде условия за свободна конкуренция, допълни политологът.

По повод твърдението на руския президент, че страната ни ще губи по 400 млн.евро годишно от транзитни такси, Минчев беше категоричен, че страната ни губи много през последните години, но по-скоро заради политическата си нестабилност и закоността си.

За Европа това е добра новина, която значи, че законите в рамките на Общността се спазват. Ако се окаже, че ЕС има полза от изграждането на "Южен поток", то договарянето по него ще продължи, предположи политологът.

Темата коментира и депутатът от Реформаторския блок и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров.

Той е на мнение, че изказването на Владимир Путин, особено в частта му с 400-те милиона евро годишни загуби за страната ни, е тактически ход от негова страна. В никакъв случай Русия не се е отказала от "Южен поток", категоричен беше Димитров.

Минаването на газопровода през Турция и Гърция би го оскъпило 2-3 пъти, което е икономически неефективно, аргументира се депутатът и допълни, че и в момента има такава тръба, а именно - "Син поток" .

Това е тактически ход, който цели да притисне ЕС и България, и тя да отстъпи. Още днес у нас ще започне паниката около обявената от Путин загуба на средства, ще се каже, че нямаме избор и трябва да разрешим реализацията на проекта. Избор обаче имаме и той е Русия да спази законите на Европейския съюз, категоричен е още Мартин Димитров.

Путин играе, виждали сме го и друг път. В никакъв случай няма да се откаже от "Южен поток", отново подчерта той и обобщи, че е съгласен проекта да бъде финализиран само, когато станат ясни ползите и печалбите за България, ако в това отношение няма конкретика обаче, Димитров смята, че газопроводът не трябва да се строи.

За да мине през България, трябва да сме сигурни, че печелим от него, завърши депутатът.

България все още не е получила официалната позиция на Русия за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Това заяви на свой ред вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите й, страната ни винаги е била за спазването на европейските закони в тази сфера.