Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е инструктирал израелската армия да се подготви за евентуална наземна операция в Ивицата Газа по време на среща във военното министерство в Тел Авив, обяви израелски високопоставен представител, предаде „Аарец".

На срещата присъстваха военният министър Моше Ялон, началникът на генщаба генерал-лейтенант Бени Ганц и Йорам Коен - на вътрешното разузнаване.

Инструкцията на премиера в края на срещата бе да се подготвят за дълга, продължителна и тежка кампания в Газа", каза източникът. „Премиерът инструктира армията да бъде подготвена за всичко. Наземна операция е включена като вариант", поясни представителят.

По време на срещата военният министър и началникът на генщаба са поискали допълнителни войници от резерва.

Израелският представител добави, че целта на операцията е „Хамас" да плати висока цена с цел възстановяване на спокойствието на юг.

Нашият отговор ще бъде добре усетен по земя, заяви той.

Нетаняху възнамерява да разговаря със световни лидери през деня, за да получи подкрепа от тях за наземна операция. Премиерът ще подчертае, че Израел се е опитал да успокои ситуацията в Газа, но „Хамас" е увеличил ракетните удари срещу Израел.

Припомняме, Израел започна масирана въздушна атака в Ивицата Газа заради непрестанните ракетни нападения към южната част на еврейската държава.