Един месец преди 111-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, едва 11 500 лева са постъпили в благотворителната сметка за реставрация на паметника в местността Петрова нива край Малко Търново.

Монументът, който всяка година събира около себе си хиляди българи, днес е в окаяно състояние - огромна пукнатина зее точно в средата му и опасността да се срути е реална.

Според специалисти състоянието на светинята е толкова лошо, че се налага да бъде съборена почти до половината и изградена наново.

70 000 лв. са необходими за нейното спасяване,  става ясно след направено обследване

От две години кметът на община Малко Търново Илиян Янчев алармира институциите с молба да обърнат внимание какво се случва на паметното място. През миналата година Министерството на отбраната е отпуснало 17 000 лв., от които 4 500 са дадени за процедурата по проектиране.

„След като видяхме, че почти никой не желае да помогне за решаването на проблема, преди няколко месеца заедно с историческия музей в града открихме набирателна сметка. Не мога да не се чувствам обиден заради пренебрежението към историята, незачитането на културната и историческата памет от страна на държавата", казва Илиян Янчев.

Отчаяното положение изисква отчаяни мерки, общината е бедна и не може сама да се справи с финансирането на ремонта, а държавата нехае. Затова се обръщаме към всички, които милеят за българщината и не са патриоти само на хартия. Това е нашата история и е наш ангажимент да не я оставяме да се превърне в купчина камъни, потънали в забрава. Нека се покажем достойни за земята, която още пази кръвта на дедите ни и да не забравяме, че Илинденско-Преображенското въстание е един от най-мащабните актове на съпротива по нашите земи."

Седмици преди тържествените чествания на годишнината от Илинденско- Преображенското въстание, Илиян Янчев е решен заради безопасността на хората, които ще почетат паметта на Преображенци, да постави защитни съоръжения около паметника.

„Безхаберието и нихилизма вече не са само козметичен проблем, последните събития в България показват, че са се превърнали в животозастрашаващ фактор. Няма да допусна поредната трагедия да се случи в Малко Търново, дори да се наложи паметните венци да бъдат поставяни върху ограничителни ленти", категоричен е кметът.

През тази година президентството категорично е отказало да поеме патронажа на честванията и с нелеката задача по тяхното финансиране ще се заеме общината.

Ако имате желание и възможност да дарите, можете да го направите на следните сметки:

Исторически музей "Проф. Александър Фол"

Булстат:  102826129

IBAN:  BG05UNCR70003119850362

BIC: UNCR

Банка "Уникредит Булбанк"