Цената на природния газ от началото на година е скочила с близо 50 на сто. Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши "синьото гориво" да поскъпне с близо 24% от 1 октомри. Това увеличение съчетано с предишните две поскъпвания през годината от 5 и близо с 14%, съответно от 1 юли и 1 април, прави близо 50 на сто по-скъпа суровината.

Според енергийният министър Петър Димитров при запазване на сегашните нива на долара и цената на нефта и нефтопродуктите - от 1 януари ще има следващо увеличение в размер на 21,4 на сто.

Договорът с "Газпром" гарантира стратегическите интереси на България, не еднодневните или тези на правителството. Това каза в парламента бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от левицата Румен Овчаров. Той беше потърсен за коментар по повод твърдението на депутати от ОДС, че заради прекратяването на предишния договор между "Булгаргаз" и "Газпром" и подписването на новия през 2006 г., за последните две години загубите за икономиката са над половин милиард лева.

По-рано днес Мартин Димитров и Иван Сотиров от ОДС се запознаха със споразумението с "Газпром". Според тях правителството, премиерът Сергей Станишев и Румен Овчаров при подписването на договора са излъгали, че ще има само 40-процентно повишаване на цената на газа, а само поскъпването, които ни очакват през следващите 3 месеца, са 50 на сто.

Овчаров посочи, че има плавно увеличение на цената, което е било обявено още през 2006 г. в информационно съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката. Според него, когато се оценява един договор, не бива да се вади от контекста му само едната част от съдържанието, защото освен загуби има и печалби. Той отбеляза, че би трябвало да се калкулира и увеличението на транзита през България вследствие от договора.

В новото споразумение отпадна клаузата, която задължаваше България да плаща 75 на сто от количествата природен газ, които не е ползвала, а е заявила, допълни Овчаров. По думите му основното е, че този договор гарантира транзит през България не до 2010 г. - при това намаляващ, а увеличаващ се до 2030 г., което генерира около 4 милиарда допълнителни приходи в страната.