Отмениха четири разрешения за строеж в местността "Караагач" в село Лозенец, община Царево (къмпинг Юг).

Заповедите на началника на Регионална дирекция Национален строителен контрол от 21 и от 22 юли т.г. отменят разрешенията на главния архитект на община Царево. Това съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

След като бе допуснато строителство при съществени нарушения на законови разпоредби по опазване на околната среда и по устройство на територията в местността „Караагач", с. Лозенец /Къмпинг Юг/, извършено върху защитен обект „дюни",

без решение по ОВОС и без оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие, бе подаден сигнал от министъра на регионалното развитие и благоустройството до Върховна административна прокуратура. Тя искаше да бъде протестирано като нищожно разрешение за строеж за "Вилно селище" в местността „Караагач", с. Лозенец.

От Окръжна прокуратура-Бургас са подадени протести до началника на РДНСК-ЮИР с искане за прогласяване нищожността на общо 4 разрешения за строеж по инвестиционно предложение: „Изграждане на хотелски комплекс „Лазурно море" в поземлени имоти в м. „Караагач", с. Лозенец, община Царево /Къмпинг Юг/, след което те бяха отменени от началника на РДНСК-ЮИР.

Заповедите на началника на РДНСК-ЮИР подлежат на обжалване по съдебен ред и след влизането им в сила всички строежи, които са изпълнени въз основа на отменените строителни книжа се квалифицират като незаконни и ще подлежат на премахване.

Припомняме, на 17 юни ВАС отмени заповед на кмета на Царево за забрана на общия устройствен план (ОУП) на общината.