Братът на лидера на Ал-Кайда Айман ал-Зауахири е предложил да посредничи между Запада и ислямистите за постигане на мирно споразумение, съобщава PanARMENIAN.Net.

В интервю за СиЕнЕн Мохамед ал-Зауахири разкри предложението си за първи път, заявявайки, че той е в уникална позиция да помогне за прекратяване на насилието и това, че двете страни трябва да направят отстъпки.

Като брат на лидера на „Ал-Кайда" той изтъкна, че те са идеологически неразделни и само той може да го убеди да прекрати насилието. Мохамед изразява увереност, че брат му Айман ще го послуша, макар и да признава, че от доста време не са разговаряли.

Мохамед прекара 14 години в египетски затвор по обвинение за тероризъм и участие в убийството на президента Ануар Садат през 1981 година. Той отхвърля обвиненията.

Аз не представям определена група. Моята роля е да посреднича между Запада и тях", изтъкна братът на Айман.

Мохамед ал-Зауахири предлага проект от шест страници за десетгодишно примирие в случай на изпълнение на определени условия. В него е включено спиране на военните операции на Запада на мюсюлманска територия, САЩ да спрат да се намесват в образованието на мюсюлманите, САЩ да спрат войната срещу Исляма и САЩ да освободят всички арестувани мюсюлмани.

В документа се призовава ислямистите да променят поведението си също: спиране на атаките срещу интересите на Запада и САЩ, да защитават легитимните интереси на Запада и САЩ на мюсюлманска територия, да спрат да провокират САЩ и Запада.

Осама Бин Ладен изготви подобно предложение през 2004 година.