"Резултатът от местните избори е нелош за АБВ, но си правим изводите за неудовлетворителното представяне в някои областни центрове". Тази равносметка направи лидерът на партията Георги Първанов на пресконференция в първия ден след вчерашния вот.

Първанов припомни, че според излезлите до момента резултати партията му е спечелила подкрепата на над 4% от гласувалите българи.

"Ние вече сме по-високо в класацията, отколкото някои други партии - след нас стоят НФСБ, ВМРО, "Атака", се похвали лидерът на АБВ и разчете, че партията му запазва и утвърждава своето присъствие.  

От АБВ са изчислили, че имат около 45 спечелени кметски места - някои вече избрани, други очакват да победят на предстоящия балотаж. С разчитането на изборните резултати от партията на Георги Първанов са видели твърде наситено свое присъствие в малките и средни общини.
"Денят няма да ни стигне да изброя колко представители имаме в малките населени места. В това отношение изборите за АБВ са добри", коментира Първанов.

Той не пропусна да благодари на всички гласували за него, но и да поздрави победителите, в частност ГЕРБ. "Доминацията на тази партия в местната власт е очевидна и това не е резултат само от добра кампания, но и от доброто управление на общини", похвали партията на Бойко Борисов Първанов.

По отношение отново на изборния резултат лидерът на АБВ си спомни, че при създаването на партията мнозина са смятали, че тя е партия-еднодневка. "Минаха едни избори, втори, трети. АБВ вече е незаобиколим фактор в българската политика", убеден е Първанов.

В последните избори той съзря и загуба. "Левите сили губят", обяви лидерът на АБВ и откри причината: "Не е в разделението на левите сили, а в липсата на промяна". По отношение на левицата у нас Георги Първанов даде заявка за подкрепа на кандидати на втория тур от местните избори.

"АБВ подава отворената си ръка към левите сили в България. Не само към "Позитано", но и в широкия спектър", посочи лидерът на АБВ. Той уточни, че тази оферта върви и с готовност за подписване на споразумение с партиите, с които се разберат. "Споразумение му е майката. Да се хващаме, да се разбираме", поиска Георги Първанов. Той разкри още, че на предстоящия балотаж АБВ ще подкрепи кандидата на БСП във Враца, но пък кандидата на ГЕРБ в Пазарджик.

Лидерът на АБВ коментира и тезата за успеха на управляващата коалиция на вчерашните избори. "Не, благодаря. Ние не се чувстваме победители като част от управляващата коалиция. Ние си имаме своите малки победи и те са ми по-скъпи", отсече Първанов. Говорейки за правителството, той увери, че този резултат или какъвто и да е друг може да повлияе на стабилността на коалицията.

"Не са местните избори промяната на коалицията. Те по-скоро показват, че има едно временно разслоение,  движение на пластовете в българската политика. Но сякаш не е толкова осезаемо", убеден е Първанов.

От АБВ не пропуснаха да коментират и хаосът в "Арена Армеец" при преброяването на бюлетините. "Там се случват абсурдни неща", заяви зам.-председателят на партията Румен Петков.

"Не можеш да затвориш тези хора, да четем "SOS" и какво ли не", отсече още той. Според Петков ако не се вземат мерки, то на следващите избори няма да има председатели на секционните избирателни комисии, защото просто никой няма да иска да отиде.

По отношение на снощния "театър" на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутатите му в НАТФИЗ Първанов коментира - "Сидеров трябва са бъде респектиран с цялата строгост на закона.

Малко му беше това, което снощи му се случи и ви го казвам като гражданин".

До момента (болдирани са победителите още на първи тур)

София

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ - 59,01

Вили Лилков, РБ - 9,89 %

Пловдив

Иван Тотев, ГЕРБ - 38,83 %

Славчо Атанасов, ПФ - 21.49 %

Русе

Пламен Стоилов, ГЕРБ - 52,61 %

Искрен Веселинов, ПФ - 16,62 %

Варна

Иван Портних, ГЕРБ -62,86 %

Чавдар Трифонов, РБ - 9,23

Бургас

Димитър Николов, ГЕРБ - 84,41 %

Евгени Мосинов, БСП - 5,46 %

Благоевград

Атанас Камбитов, ГЕРБ - 56,74 %

Милан Богдански, БСП - 11,07 %

В. Търново

Даниел Панов, ГЕРБ - 66,57 %

Валентин Ламбев, БСП - 12,84 %

Видин

Росица Кирова (ВМРО, Движение 21, Екогласност) - 27.07%

Огнян Ценков, ГЕРБ- 20,71%

Плевен

Димитър Стойков, ГЕРБ - 29,21 %

Георг Спартански, независим, подкрепен от РБ - 34,18 %

Ст. Загора

Живко Тодоров, ГЕРБ - 79,88 %

Стефан Шишков, БСП - 9,16 %

Ловеч

Корнелия Маринова, ГЕРБ- 37,65 %

Минчо Казанджиев, БСП - 32,81 %

Кърджали

Хасан Азис, ДПС - 53,59 %

Илия Илиев, ГЕРБ - 30,56 %

Монтана

Златко Живков, РБ - 54,51 %

Дилян Димитров, ГЕРБ - 24,98 %

Пазарджик

Тодор Попов - независим - 43,99 %

Найден Шопов, ГЕРБ - 17,17 %

Разград

Денчо Бояджиев, БСП - 27,54 %

Валентин Василев, ГЕРБ - 28,41 %

Търговище

Емине Якубова, ДПС - 27,10 %

Дарин Димитров, ГЕРБ, 38,72 %

Силистра

Юлиян Найденов, ГЕРБ - 45,53 %

Станислав Стойков, БСП - 11,82 %

Шумен

Любомир Христов, ГЕРБ - 39,10 %

Иванов Иванов, БСП -16,92 %

Враца

Николай Иванов, БСП - 37,14 %

Калин Каменов, ГЕРБ - 38,56 %

Габрово

Таня Христова, ГЕРБ - 68,18 %

Лена Енева, МК "Алтернатива за Габрово" - 15,89 %

Добрич

Детелина Николова, ГЕРБ - 47,84 %

Мая Димитрова, БСП - 13,20 %

Кюстендил

Петър Паунов, Коалиция "Кюстендил" - 59,07 %

Ангел Ангелов, АБВ - 6,34 %

Сливен

Кольо Милев, БСП - 33,47 %

Стефан Радев, ГЕРБ - 35,10 %

Перник

Ерик Рангелов, БСП - 20,72 %

Вяра Церовска, ГЕРБ - 40,67 %

Смолян

Николай Мелемов, ГЕРБ - 53,13 %

Стефан Сабрутев, БСП - 29,13 %

Хасково

Добри Беливанов, ГЕРБ - 48.79 %

Георги Иванов, РБ  - 31.12 %

Ямбол

Георги Славов, ГЕРБ - 55,29 %

Мариета Сивкова, БСП - 18,74 %