На специална пресконференция в БТА днес всички големи работодателски и синдикални организации дружно отправиха своите искания към отиващото си 42-о Народно събрание на страната. Те настояват до края на мандата на на 5 август депутатите да постигнат съгласие по големите енергийни проекти и споразумението за партньорство до 2020.

Искат още да се замразят всички законопроекти, с изключение на решенията, осигуряващи финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката, както и всички актове, свързани с членството на България в ЕС. 

Мощната „коалиция” настоява правителството да направи отчет за финансовото състояние на страната, а президентът да гарантира създаване на служебен кабинет, еднакво отдалечен от всички политически формации, който да гарантира честни и прозрачни избори.

Всички ние сме възмутени от това, което се случва в нашата страна, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него безотговорното поведение на политиците заплашва доходите на хората, техните спестявания и икономическата стабилност. Да се вземат в ръце и да свършат работата, която е нужно да свършат, докато си отидат, настоя той. По думите му, КНСБ иска актуализация на бюджета на НЗОК.
„Това е важно, независимо какво казва Орешарски”, изтъкна още Димитров.

От словото му стана ясно, че ако исканията им не бъдат чути, работодатели и работници са готови на безпрецедентни съвместни действия, не не пожелаха да разкрият какво точно имат предвид.

Искаме устойчива, предвидима среда, заяви и председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Това, което става в последните месеци и години, е срамно, смята той.  Според Тренчев актуализацията на бюджета на Здравната каса също трябва да стане, докато все още 42-то НС не си е отишло. Направете нещо добро за хората, не можем да плащаме за вашите грешки, призова той политиците.

Васил Велев  от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подчерта, че политиците ни са преминали всички граници. БСП, ГЕРБ, ДПС и „Атака” счупиха стомната, смята Велев, като изтъкна, че депутатите ни са се надпреварвали да не ходят на работа.
„Стоп, спрете се, огледайте се, преминахте всички граници, държавата не е ваша”, каза остро той.

Божидар Данев от Българска стопанска камара (БСК) пък заяви: „Искаме политическите партии да ни върнат държавата, тя ни беше открадната”.
Васил Тодоров от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) също коментира, че съществува сериозен проблем.

Румяна Георгиева от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък припомни, че точно преди година нейната организация е поискала правителството да подаде оставка. Настоящата оставка след само една година управление, според нея, само е потвърдила притесненията на организацията относно компетентността на кабинета.