"Президентът на Румъния, даже и временно изпълняващ длъжността, приема заповеди единствено от парламента и румънския народ". - така коментира последните критики на ЕС Крин Антонеску, който зае поста на отстранения след импийчмъмт държавен глава Траян Бъсеску, съобщи АФП.

В изявлението си, Антонеску отрича и "новината", че премиерът Виктор Понта е получил от Барозу списък със стъпки, които страната трябва да следва, за да възвърне доверието на ЕС в правосъдието си.

По думите на президента, такъв списък не е даван и не би могъл да съществува, тъй като е неприемливо вмешателство във вътрешната политика.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жан-Клод Миньон ще посети следващата седмица Румъния за разговори по повод отстраняването на  президента Траян Бъсеску.

Миньон ще се срещне румънския премиер Виктор Понта, както и с председателите на долната и горната камара на парламента, отстранения Траян Бъсеску и с председателя на Конституционния съд.

България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит - предстоящият решителен доклад за напредъка в правоприлагането - от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 година, коментира по-рано днес Euroactive.com.

Изданието пространно коментира случващото се у нас и в северната ни съседка.

Букурещ и София трябва да очакват малко добри новини от доклада на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който се очаква да бъде изнесен на 18 юли, коментира още Euroactive.com.

За ситуацията в Румъния изданието пространно се спира на действията на румънския премиер по отстраняване на президента Бъсеску и ограничаване правомощията на Конституционния съд.

Припомня се, че Жозе Мануел Барозу миналата седмица е призовал Понта да обясни пред Брюксел действията си. В същото време германските консервативни евродепутати дори стигнаха дотам, че поискаха Румъния да бъде санкционирана по силата на Член 7 от Лисабонския договор.

Ако държава от ЕС нарушава Член 7, може да доведе до замразяване правото й на глас в Съвета, изтъква изданието.

То цитира и председателя на ПЕС Станишев, който на брифинг в Брюксел е изразил подкрепата на ПЕС за румънския премиер Понта