Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на страната през 2010 година. По време на дебата БСП упрекна управляващите, че заради изпращането на фрегатата „Дръзки" за участие в операцията в Либия много дейности през тази година ще останат без финансиране.

Атанас Мерджанов подчерта, че решението за изпращането на „Дръзки" е взето без министърът на отбраната да запознае МС с незадоволителното състояние на кораба и без да уведоми върховния главнокомандващ.
Припомняме, президентът Първанов реагира остро на това, че военният министър не го е уведомил за решението си за „Дръзки".

В отговор военният министър Аню Ангелов каза, че една от причините да не информира върховния главнокомандващ за „Дръзки е, че не е длъжен, макар че може би морално е бил длъжен да го направи. Като друга причина Ангелов посочи това, че президентът е заявил в блога си преди пристъпването към политическо решение, че България не трябва да участва във военна операция, че той остава резервиран към възможностите на НАТО да се справи с тази ситуация.
„При това положение, при предпоставена позиция не сметнах за важно да убеждавам президента", обясни Ангелов. Той съобщи още, че „Дръзки" ще замине на 27 април - веднага след Великденските празници.

Ангелов призна, че имаме проблеми с поддръжката на военновъздушните сили, напр. на МиГ-29, но подчерта, че за военноморските сили не е така - и трите фрегати са изправни.

По време на дебата военният министър беше упрекнат от Иван Костов, че в доклада за отбраната е пропуснато да се отбележи, че миналата година имаше криза в ръководството на служба „Военна информация", предизвикана от президента, отказвайки да назначи предложената кандидатура и поиска министърът да отговори защо това е пропуснато в доклада и какво е отражението.

Ситуацията с назначаването на директор на служба „Военна информация" естествено оказа отрицателно влияние, отговори Ангелов. Той не го е посочил в доклада, защото в края на краищата резултатите от работата на службата са ефективни.

Министърът съобщи, че по отношение на финансовата дисциплина са открити пропуски и фрапантни нарушения и каза, че назначеният сега директор на службата работи добре и че очаква проблемите да бъдат преодоляни. Със закона за военното разузнаване ще настъпят съществени промени в служба „Военна информация", засягащи структурата и функциите, съобщи още Ангелов.