100-тина души се събраха при параклиса пред НДК, за да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим.

Това става на 9 септември - дата, която преди прехода десетилетия наред бе българският национален празник.

Със свещ в ръка, изправени до черната мраморна стена, на която са написани имената на над 8 000 убити по времето на комунизма, събралите се граждани изслушаха и гневното слово на бившия Неврокопския митрополит Гервасий.

„Събрали сме се тук, за да прокълнем и заклеймим това явление комунизма, отгледано в империята на злото", заяви свещеникът след края на църковната служба в памет на „измъчваните и убитите от безбожните комунисти".

Бившият митрополит Гервасий подчерта, че комунизмът и партията, която го е прилагала, са обявени със закон за „престъпни" от българския парламент, но този закон не се изпълнява. По думите му нищо не е направено и сега поддръжниците на комунизма, прикрити зад фалшивата фирма БСП, продължават опитите си да го прилагат.

„Нашият гневен протест е и срещу управниците ни, които продължават да създават условия за съществуването на този политически СПИН", заяви още свещеникът. Той изтъкна, че броят на хорала, положили кости в „борбата срещу тази зараза", все още не е ясен.
По думите му убийствата от „тези зверове" са осъществявани в тъмни нощи и усойни гори, а основната задача е била да се убие вярата в хората.

Бившият Неврокопски митрополит обаче предупреди, че както и да се маскира, комунизмът си остава едно единствено нещо - терор, лъжи и безправие.
Той призова никога повече да не допускаме завръщане на комунистическата идеология: „Нека нашето проклятие достигне поддръжниците му, за да предпазим бъдещото поколение от тази зараза, наречена комунизъм".

Припомняме, името на Гервасий беше замесено в поредица от скандали.
Като епископ Гервасий бе изгонен от правешкото село Осиковица и по-късно избран за Неврокопски митрополит на Алтернативния синод на Инокентий. След избирането му Алтерантивният синод се разцепи на два лагера.

В публичното пространство се появиха и снимки, на които е застанал гол до кръста пред образа на Божията майка, както и снимки, в които е в компанията на свои приятели, известни с хомосексуалните си наклонности.
При ръкополагането му в Банско сред хора от гласове "Достоен", с които по традиция духовниците съпровождат митрополита по пътя му към короната, се чу и викът "Недостоен!" на някогашния секретар на дядо Пимен Ангел Лазаров.

След интронизацията на Гервасий Лазаров и епископ Йоан пуснаха жалби до прокуратурата заради използвани от него фалшиви печати и документи с невярно съдържание.

Председателят на Съюза на репресираните в България Драго Михалев коментира, че датата 9 септември е спряла естественото демократично развитие на България, спрян е националният идеал за обединение, загубени са изконни български територии.

По ужасното, по думите му е, че след тази дата в страната е бил прилаган терор, като са избити всички - свещеници, училите, кметове, които биха могли да се противопоставят на комунизма.
„Истината е една - Комунистическата партия винаги е била терористична партия"
, заяви още Михалев.

Той отбеляза, че преди три дни сме чествали един истински национален празник - Съединението на България. Според него обаче, ако през 1885 г. в България е имало комунисти, и това изконно българско дело е нямало да бъде факт.

От Съюза на репресираните започват събирането на средства, за допълване на стената с имената и на други загинали по комунистическо време. Целта е да се изгради един мемориален комплекс, който да разказва на младите за безчинствата на Комунистическата партия.
Венци в памет на жертвите положиха не само състрадалци на жертвите, но и представители на Синята коалиция.

Междувременно Любен Дилов-син започна ударно пилотното си предаване в неделната утрин „Удавете водещия" по Нова тв.

 

Ексдепутатът и партиен лидер предложи празнуването на 9-ти септември да се криминализира.
„Предлагам по 3 години затвор на всеки, който отбелязва тази дата като празник. Защо по три години ли, защото за повечето, които празнуват три години ще са и доживотна присъда", уточни Дилов-син.